måndag 24 oktober 2011

Lurade igen

När Eu:s handel med utsläppsrätter trummades fram 2005 så hette det att det här skulle bli ett viktigt styrmedel för att nå unionens mål om 20 procent lägre utsläpp av växthusgaser till år 2020.

En utsläppsrätt (som är helt gratis) ger innehavaren rätt att släppa ut ett ton koldioxid. Men om man inte behöver alla man har fått eller inte utnyttjar dom, då kan man sälja till nån som vill släppa ut lite mer.



Poängen med alltihop var att den som är bra på miljöarbete och inte utnyttjade sina utsläppsrätter fullt ut skulle kunna sälja dom till nån som inte var lika duktig och ge det egna landet mer resurser till miljösatsningar.

Enligt EU-direktivet står det att, av dom eventuella vinster från försäljningen bör hälften gå till miljöåtgärder ( ja det står bör). Och det är säkert en skrivning som tillkommit för att mindre nogräknade regeringar som vår, ska kunna slingra sig undan ansvar.

1,3 miljarder ungefär är vad Sverige får in årligen på försäljning av utsläppsrätter, och det på grund av att våra svenska företag är så duktiga på miljöåtgärder.

Då skulle man ju vänta sig att vår regering såg till att använda åtminstone hälften av den summan till just miljöåtgärder, för att även våra barnbarn ska kunna plocka vitsippor i framtiden. För det var ju det som var meningen när systemet infördes.

Men icke! eftersom det står bör och inte skall i direktivet, så åker hela vinstsumman rakt in i alliansregeringens stadsbudget för att finansiera skattesänkningarna.

Vad säger miljöminister?

Inga kommentarer: