söndag 27 februari 2011

Vårlikt i Långsand

Ännu en dag med sol och blidväder. Lite väl blåsigt för att det ska vara riktigt skönt ute, men vad då?

Bocken tyckte att det var skönt att ta sig en lur i solen under äppelträdet. Och fåglarna får en helt annan ton i sitt småpratande.

Hoppas att det får fortsätta så här ett tag till bara, för nu är vi alla så innerligt trötta på snö och kyla. 

lördag 26 februari 2011

Är det vår nu?

I dag var det blidväder.. Vasaloppet och Båtmässan om en vecka.. Och äntligen verkar det vara slut med den globala uppvärmningens långa vintersemester i Sverige.


Och på TV är det skid-VM från Holmenkollen! Vem som vinner medaljer tycker jag spelar mindre roll. Det fina är att få se riktiga idrottsmän och idrottskvinnor.

Vare sig det är skidskytte, utförsåkning, backhoppning eller, längdskidor.. Alla gör sitt bästa, och alla följer dom regler som gäller..

Och det bästa av allt är att skidåkning även har en publik som förstår vad idrott går ut på, till skillnad från  mobben som samlas både i och utanför hockeyrinkarna i dag.



onsdag 9 februari 2011

Positivt besked

Det är snart ett år sen som vi inom förbundet inledde diskussioner med Näsbysjöns Båtklubb om att anlägga en naturhamn i Storsjön.

Att just Näsbysjöns Båtklubb blev vår samarbetspartner i den här frågan beror på flera faktorer. Dels på att NBK är den klubb som finns närmast den del av sjön som saknar goda tilläggsmöjligheter för båtar, dels deras lokalkännedom, och det faktum att dom visat stort intresse. 

Hos oss i förbundet har tanken legat och grott i ett par års tid, men först ville vi bli helt klara med Gållsgrund och Vitgrund som är våra naturhamnsprojekt efter kusten... Men nu kände vi att det var dags att rikta in oss på våra inlandsvatten.




Från början var det tänkt att anläggningen skulle förläggas i Norbyviken. Men efter kontakter med Sandvikens kommun visade det sig att den tanken inte var genomförbar.

Vi tog då kontakt med Näsbysjöns BK igen, och bad dom att leta fram några alternativa platser, vilket dom gjorde. Efter att diskuterat frågan på GBF:s årsmöte enades vi om att Färsenön, som ligger mitt i Västerfjärden, vore det bästa alternativet. 

Efter förnyad kontakt med Sandviken kommun som sa sig vara positiva till vårt initiativ kom beskedet i dagens Arbetarblad.
(Se notisen till vänster)


Så nu återstår det en del planering i väntan på dispens och islossningen. Men sen drar vi på oss arbetshandskarna igen och sätter igång med hjälp av Näsbysjöns BK, som även har tagit på sig det framtida tillsynsansvaret...  

tisdag 8 februari 2011

Tredje gången gillt

Idag gjorde jag ett besök på Stadsbiblioteket igen. Och nu fungerade både projektor och skrivare, så nu blir det till att anslå åtskilliga timmar för att få ut nånting användbart av det hela.

Men det blir inte lätt. Kopiorna är scannade från mikrofilmade helsidor av lokaltidningar från 30-talet. Så det är mörkt, det är smått, och ibland svårt att se. Och eftersom skriftspråket inte är riktigt densamma som idag så kan man inte vara riktigt säker på vad det står ibland.. Så det här kommer att ta sin tid..

Men som en kompis brukar påpeka.. Det är tur att man har all tid i världen!

måndag 7 februari 2011

Inte ens WWF

I morse fick jag höra att Världsnaturfonden WWF som för mig har framstått som en rakryggad och omutlig organisation sedan ett halvt sekel, vek ned sig och strök en utrotningshotad (rödlistad) art från listan på grund av att den vietnamesiska regeringen tyckte annorlunda och ville fortsätta med sitt fiske..



Det positiva är, att nu kan man med gott samvete stryka även WWF från listan över organisationer som behöver stödjas. Fortsätter det så här så kanske man får ihop ett hyggligt sparkonto på gamla dar.





 

lördag 5 februari 2011

5:e februari

Gråväder och minus sju grader. En dag som gjord för en god bok..

Men så kom Hampus och Smilla på besök och då blir det alltid lite förändringar i programmet.

Visste du att Bamse har spelat Hamlet? 


fredag 4 februari 2011

Äntligen ett besked

Det finns bra dagar, och så finns det mindre bra. Ja, det finns ju riktigt dåliga också. Men hur man upplever dom beror nog ofta på hur dom börjar.

I morse t.ex. när jag läste tidningen om allt elände.. Om Egypten och en diktators meningslösa kamp för att klamra sig fast vid makten, om Bert Sundström, en journalist som försökt göra sitt jobb och blivit grovt misshandlad. Om regeringens beslut att sälja ut Nordea som väl snart är det sista som finns kvar som är svenskt.

Usch ja! Men så, mitt i allt  mörker dök det upp en kort liten nyhet på radion som fick hela tillvaran att bada i ljus.












Någonstans ifrån.. Jag hörde inte från vem eller vilka rapporten kom, men det kan göra detsamma tycker jag, för det känns så himla rätt. Nyheten är helt enkelt att det bästa man kan göra för att slippa förkylningar är att sätta i sig tre apelsiner om dagen och på så sätt få i sig 200 mg C-vitaminer.




Och att ägna sig åt måttlig motion, just det... Måttlig! Äntligen börjar forskarna hitta rätt igen. Det här har ju jag vetat i många år fast ingen har trott mig. 

    

onsdag 2 februari 2011

Kopiöst svårkopierat

Men det var i alla fall sol och plusgrader.


Den 19 januari var jag till biblioteket i Gävle och letade efter uppgifter om Vitgrunds historia för Båtförbundets räkning. Jag hittade uppgifter om ett par artiklar ur lokalpressen från 30-talet som kanske kunda vara av intresse, så det var bara att boka tid för att få låna en microfilmscanner.

I dag kl.15,00 var jag på plats och började sökandet. Att hitta artiklarna var inget problem, och utan att ha läst igen dom ordentligt så verkar det riktigt lovande.. Och inte var det nåt problem att köpa ett kopieringskort heller. Värre blev det när jag skulle kopiera.. Då pajade kopiatorn!

Och det var inte måttligt heller. Till och med vaktmästaren suckade uppgivet efter en stund. Så nu är jag tillbaka på ruta ett igen...

Nåja inte riktigt kanske, för nu vet jag ju att det finns material som troligen går att använda. Men kalendern måste fram igen för ny tidsbokning och ytterligare ett besök.. 

Det är allt tur att man har tid...

tisdag 1 februari 2011

Neej... Jag är ingen jaktmotståndare

Det är alla lögner, mygel och avarter som jag vänder mig mot..




För ett tag sedan var det ett gäng skjutglada svenskar som gav sig iväg ända till Tunisien för att få uppleva kicken av att döda ett antal vildsvin.



Hur många dom faktiskt lyckades skada eller ta livet av det vet jag inte. Men när tunisierna tog ifrån dom bössorna och gav dom smisk... Då var det inte lika kul längre. Då krackelerade Rambofernissan medan tårarna rann i TV.

Men som sagt... Jag är inte motståndare till jakt om det utövas med förnuft, och för att skaffa mat. Jakt har alltid förekommit i alla kulturer och själv älskar jag kött och skulle inte kunna tänka mig ett liv som vegeterian.

Men det måste ske på ekologiskt vettiga villkår. Den här sortens verksamhet, där man utsätter andra för lidande och död enbart för nöjes skull, och för att tillfredställa sina egna perversa behov, det avskyr jag verkligen.

Men tyvärr så har det här beteendet också förföljt mänskligheten genom alla tider, det vet alla som har läst lite historia.

När dödandet drabbat människor så brukar förövarna i efterhand ange som skäl att dom bara lydde order.

Men inte ens det är tillämpligt här..  

Långsand den första februari



Duggregn och varmgrader i dag, det känns nästan lite vårlikt i luften.  Men än är det nog för tidigt att leta fram sandalerna.



Vintern har ett stadigt grepp om bryggorna nere vid hamnen, och det lär den inte släppa på flera veckor. Och ingenting kan man göra för att skynda på det hela..

Egentligen har jag inte tid med den här onödiga årstiden längre, och denna ständiga väntan som man måste gå igenom vartenda år.

(Klicka för större bild)