onsdag 14 september 2011

Typernas dag på Rosenlöfs

Den årligen återkommande dagen med öppet hus i museet blev en lyckad tillställning. Till och med vädret var på vår sida.

Mellan 13.30 och 15.30 hölls museet dörrar öppna för allmänheten. Samtidigt fanns det yrkeskunnigt folk i såväl sätter som tryckeri och bokbinderi, så förutom att titta på den gamla utrustningen fanns det möjligheter att ställa frågor och se hur utrustningen användes när företaget var i drift.


I bokbinderiet arbetade fyra elever från bokbindarelinjen vid Leksands Folkhögskola under läraren Leif Halldofs ledning.

Einar Ljungström som kan det mesta om dom gamla maskinerna visade runt och förklarade hur allt fungerade för intresserade besökare.

Författaren Berndt-Olov Andersson läste en novell ur det orginalmanus som kommer att ges ut i bokform, och som författaren Fred Eriksson donerat till Rosenlöfs Vänner. Berndt-Olov berättade även personliga minnen från tiden med författarkollegan och vännen Fred.



Cohort Of Two bestående av Frida Svensson och Claes Larsson bjöd bland annat på egna låtar under en musikalisk halvtimme



Dagen höjdpunkt sparades till sist då Einar drog igång den gamla tryckpressen från 1909 - med remdrifter och allt - och visade hur man tryckte affischer för hundra år sedan. 











Inga kommentarer: