onsdag 18 januari 2012

Vad gör kapten på en isbrytare om sommaren?

Det frågan har man ju hört mången gång.. Men samma fråga kanske den som inte är så införstådd med sjölivet ställer sig om oss båtägare, fast då gäller det vintern förstås.


Vad gör vi då? kanske du undrar, förutom att sitta vid köksbordet med sjökort och bestick och räkna på kurser och distanser? Jo det ska jag tala om.



Det är nu som en del av oss upplever dom där riktiga höjdpunkterna i tillvaron. Tiden då vi i lugn och ro kan gå igenom våra älskade båtar, göra alla kontroller och justeringar utan att behöva tära på seglingsmöjligheterna efter sjösättningen och risken att inte hinna bli klar till fredagkvällen.





Hur omfattande justeringar inspirationen leder till när man väl kommit i gång är väl en fråga om intresse och läggning så klart. Men för att ta ett exempel så har jag en seglarkompis som just har påbörjat sin högsäsong genom att skaffa en sån där gör-det-självhandbok och börjat pilla lite med motorn.


En av de viktigare detaljerna man bör införskaffa innan man sätter igång är enligt polarn, några rejäla hinkar, gärna såna där som murarna har när man ska bära hem motorn. det gäller ju att allting kommer med hem och att man inte tappar nånting på vägen. Hinkarna kan även komma till användning när man ska sortera upp grejerna så man vet vad man har gjort... och så.






Med god planering, en välutrustad verkygslåda och ett aldrig sviktande självförtroende kan man förlänga sin båtsäsong nästan hur långt som helst.

Inga kommentarer: