tisdag 31 januari 2012

Studieresa till Djura

Igår var vi.. det vill säga Solvig, Kickan, Kjell, Claes och jag till Djura.. En liten by ute på vischan vid Österdalälven ca. 4 km. NV om Gagnef. Det är vid såna här tillfällen det är bra med en GPS.

Anledningen till utflykten var att vi ville besöka Djura Bok & Pappersverkstad som är ett litet familjeföretag under etablering och utveckling i en gammal lanthandel i byn. Företaget drivs av ett Linda & Odd Gimle, som båda har utbildats till handbokbindare vid Leksands Folkhögskola.

Första intrycket när man kommer innanför dörren,är just gammal handelsbod och den atmosfären vill man bevara så mycket som möjligt, enligt Linda som visade oss runt i lokalerna. Vid vårt besök pågick  en hel del ombyggnationer, och fler lär det bli eftersom man hade köpt in gamla tryckmaskiner och mängder av blystilar för att kunna komplettera bokbinderiet med handsättning, tryckning och prägling i mindre skala.





Linda visade prov på deras egna handbundna och präglade böcker och den första egenhändigt tryckta affichen.


Skönt att det finns människor som är beredda att rädda våra gamla blystilar från att smältas ned till blysänken för fritidsfiskare och annat, genom att våga steget att satsa på en yrkeskarriär i utdöende. Rosenlöfs Vänner önskar dom all lycka och ser fram mot ett utökat samarbete i framtiden.

Ännu en välanvänd dag, och jag ser fram emot att få göra ett återbesök om ett eller ett par år när allt har kommit på plats. 

Inga kommentarer: