tisdag 23 augusti 2011

Ett studiebesök

År 2002 - kort före sin bortgång donerade den kände proletärförfattaren Fred Eriksson ett antal orginalmanuskrift till föreningen Rosenlöfs Vänner.
Fred som under sin livstid han ge ut inte mindre än 14 romaner, flera noveller och ett antal dikter tilldelades bl.a Ivar Lo Johanssons personliga pris 1991.
Fred var även en stor vän av, och medlem i Rosenlöfs Vänner vilket han bland annat på sin ålders höst visade, genom den här donationen.

Detta, och tanken från styrelsens sida att kunna ge ut manuskriften i bokform var anledningen till att vi, eldsjälen Kjell Andersson, grafikstuderande Claes Larsson och undertecknad gav oss iväg till Leksand för ett studiebesök den 16/8.

Leksands Folkhögskola är nämligen den enda läroanstalten i Scandinavien som bedriver utbildning i det gamla hantverket bokbinderi.



Läraren Leif Halldorf beskriver olika bindningstekniker för Claes och Kjell vid utställningsbesöket.



Under förmiddagen besökte vi, tillsammans med bokbinderiläraren Leif Halldorf, Dalarnas Naturrum i Siljansnäs där andraårselever från bokbindarlinjen hade sammanställt en utställning kallad - Cometen kommer - ett välfunnet namn på en utställning högt ovan och med utsikt över Siljan.
Här fick vi erfara att en bok minsann kan få de mest oväntade former och färger när unga konstnärer ges tillfälle att låta sin fantasi och dom olika teknikerna flöda lika fritt som Cosmos.


Om allt går som vi har tänkt så kommer Freds manuskrift att produceras i sin helhet, handsättas, tryckas och bindas med museets orginalutrustning. Och bindningen kommer att utföras av sistaårselever från bokbindarlinjen i Leksand under Leif Halldorf ledning.

Cleas, Kjell och Leif i sökande efter lämpligt material till utgåvan.

Boken kommer att ges ut i en liten begränsad men exklusiv upplaga. Och bästa sättet att försäkra sig om ett exemplar är att vara medlem av Rosenlöfs Vänner vars medlemmar kommer att få förtur vid utgivningen.

Medlem i föreningen blir man genom att betala in 100 kronor för enskild- eller 150 kronor för familjemedlemsskap till Rosenlöfs Vänner på Bankgiro 671-3028.

Inga kommentarer: