lördag 16 november 2013

GBFs Årsstämma för 2013

I onsdags var det dags för årsstämma i vår nya möteslokal. Inga förändringar i styrelsen. Dom som var på tur att avgå blev omvalda och övriga, däribland jag själv sitter ett år till.



En glädjande nyhet var att vi fick ihop en stadgeenlig valberedning bestående av Åke Brynje från Näsbysjöns BK, Henrik Jakenberg från Sandvikens Segelsällskap och Ingemar Wahlman från Trödje BK där Ingemar utsågs till sammankallande.

Så nu är det bara att ta nya tag inför 2014.

måndag 11 november 2013

Jubileumsfest i Sandviken

I lördags var jag och två till från GBF-styrelsen inbjudna till Sandvikens Segelsällskaps medlemsfest med anledning av deras hundraårsfirande 2013.

Utomhus rådde det normalt svenskt sommarväder dvs. spöregn. Men inomhus var det varm och trevligt med god mat och gemytlig stämning.

Som festlokal hade man valt Valhalla  i Sandviken. Om jag inte minns fel så blev den byggnaden uppförd  av Sandvikens Järnverk redan 1907 och tanken var att den skulle användas som möteslokal för de anställda. På den tiden förstod företagsledningen att vårda och att ta ansvar för det viktigaste dom hade.. personalen.

För mig som inte varit in i lokalen sedan början av 50-talet var det en konstig känsla, eftersom lokalen i stort sett såg precis likadan ut som jag kan minnas när vi satt där på balkongen och såg teatern Skattkammarön med en liten och ung Tomas Bolme i huvudrollen, om jag inte minns alldeles snett förstås?

torsdag 7 november 2013

Seminarium i Söderhamn

Tisdag morgon, spöregn och ett par grader varmt när jag satte mig i bilen för att åka till förvaltningshuset i Gävle för samåkning till Kulturens hus i Söderhamn och slutseminarium för projekt Kustnära Mötesplatser som är ett samarbetsprojekt mellan Gävleborgs kustkommuner, näringslivet och andra intressenter där även de största regionala Båtlivsorganisationerna Hälsinglands-och Gästriklands Båtförbund kommer in i bilden.

Det blev en lång dag i Söderhamn med seminariestart klockan 10.00 och hemfärd klockan 21.00. Men drar man ihop så mycket folk så vill det ju till att utnyttja tiden och det hade man faktiskt gjort.

En ordentlig redovisning av vad projektet har gett under dom här åren presenterades och vad det har kostat. Ett flertal anföranden med tillbakablickar så klart, men även realistiska framtidsvisioner.


Och så en annan positiv upplevelse! Alla deltagare delades in i olika grupper med blandad sammansättning av intressesfärer där vi kunde diskutera olika lösningar på hur vi går vidare nu när KMP-projektet avslutas vid årsskiftet.
Att det blir en fortsättning i någon form det är jag övertygad om. Besöksbranschen eller turismen som det också kallas är ju den ojämförligt mest ökande branschen och den som drar in mest med pengar trots att den har en stor men i många stycken helt outnyttjad ekonomisk utvecklingspotential i våra unika skärgårdar.

Om inte annat så kommer vi dvs. de regionala Båtförbunden att jobba vidare.


måndag 4 november 2013

Förbundsträff i Gävle


Söndagen den 3 november fick vi, efter inbjudan besök av representanter från Roslagens och Hälsinglands Båtförbund i vår nya möteslokal Nobelvägen 2 i Gävle.

Anledningen till besöket var dock inte att bese den nya lokalen utan att bestämma hur vi och våra grannförbund går vidare med planerna på att skapa en ny sammanhängande, kustnära och trygg farled från Roslagen i söder till Hälsingland i norr.

För att åstadkomma det här krävs det att vi även samarbetar med berörda kustkommuner, landsting och andra intressenter. Men nu är bollen i rullning så nu får vi se till att styre den åt rätt håll.


söndag 3 november 2013

Snart är det vinter igen


Vinterdäckens tid är här och vätskan i termometrarna sjunker.. Snart har vi det där vita eländet över allt och alla igen.
Dags att börja slaska med köldtålig spolarvätska och glykol. Snöskyffel och långkalsongern måste ges en mer framträdande plats i våra liv igen.

I morse var det frost i gräset, en grad kallt och tät dimma... Usch!

torsdag 31 oktober 2013

HAMPUS HAR SPORTLOV






Vecka 44 är det sportlov och motorsport står högt i kurs för en 7-åring med egen fyrhjuling. Frågan är vem som har roligast.. morfar eller Hampus.

















Visst var det roligt att gasa på under dagarna, men det var ännu roligare och spännande med mörkerkörning och att träna på trafikljus.

tisdag 29 oktober 2013

Storfrämmande på Museet






Lördagen den 26 oktober fick vi besök av Barbro Holmberg vid museet. Att det inte handlade om att artighetsbesök från landshövdingens sida märkte vi ganska snart.

Både landshövdingen och det par hon hade i sällskap - som för övrigt hade ett förflutet inom den grafiska världen - visade sig vara genuint intresserade och imponerade av det dom fick se vilket gjorde besöket ännu trevligare, lärorikt och intressant även för oss som visade runt.
 




 

söndag 27 oktober 2013

Service på museet


Fredagen tillbringade Kjell, Einar och jag på Rosenlöfs Tryckerimuseum för att ge några av de gamla trotjänarna så kallat förebyggande underhåll.

Bland annat kollade och smorde vi axelledningar för remdrifterna i bokbinderiet. Inklusive fettsmörjningen till elmotorn, även den från förra seklets början men fortfarande fungerande och den som driver maskinerna på övervåningen.




Vi gick också igenom en gammal falsmaskin från 1912 (bilden ovan) som började kännas lite seg, men nu har den fått nytt liv igen.

 
 
Medan Kjell och jag pysslade en trappa upp jobbade Einar med sättmaskinen av typ Linotyp från början av tjugotalet, eftersom den också hade tagit en vilopaus. Men Einar har en vidunderlig förmåga att stryka gamla grafiska maskiner medhårs så nu fungerar även den. 
 
 
 
 
Det sista underhållsarbetet vi gjorde under dagen var att ge en automatpress från femtiotalet nya drivremmar som vi hittade på AD-bildelar i Kungsgården. Det är märkligt hur väl gammal och ny teknik kan harmonera ibland. 
 
 


Hej igen

Den här sidan har blivit försummad å det grövsta under den gångna sommaren på grund av att det varit så mycket annat som har pockat på uppmärksamhet.
Men från och med nu ska det bli ordning igen... Hade jag tänkt.


Båten ligger på land igen efter en sommar med ungefär hälften så många segeldagar som planerades under vintern. Men det känns ändå bra för den tid som tillbringades ombord blev verkligen lyckade.

torsdag 25 april 2013

I år var jag först

Nu är Cleo avklädd, rengjord och nyvaxad. Redan halv åtta i morse var jag på plats, lite blåsigt och kyligt på morgonen men mot skogen där båten ligger var det lä så det var inga problem.

Efter en dryg timme dök Harriet och Morgan upp och sen kunde vi hjälpas åt att få lite stil även på Laban.

Skönt att vara klar i tid, nu är det bara att göra allt klart och städa upp invändigt. Men om man bortser från det så är hon  klar för sjösättning. Skönt!

Nu är det bara att vänta på att vattenflödet i älven avtar så det går att ta sig ur hamnen på ett sjömannamässigt sätt.

tisdag 23 april 2013

En busslast på museet

Idag hade vi en busslast om femtiofyra besökare på tryckerimuseet. Eftersom vi var tre som kunde guida och besökarna hade ett tidschema att följa så var vi tvungna att dela upp dom i tre grupper om 18 personer i varje grupp vilket är i mesta laget.

Men det gick bra, alla var tacksamma för att ha fått inblick i en epok och en värld som man inte känt till tidigare.

måndag 15 april 2013

Nu är våren här


I dag var jag ned till hamnen i Skutskär och kollade att allt stod rätt till med båtarna för nu börjar det bli dags att påbörja vårputsen. Allt såg bra ut, men hamnen är fortfarande helt igenfrusen, så än lär det ta nån vecka innan det porlar under bryggorna igen.

Det som göms i snö kommer fram i tö sägs det. Men det där är inte min båt kanske jag ska tillägga.

lördag 13 april 2013

Årsmöte i Trödje BK


I onsdags var jag på mitt första årsmöte i Trödje BK.
Inga stora frågor avhandlades, allt verkade tuffa på i god ordning.



Passade samtidigt på att spana in min nya båtplats. Att flytta båten till Trödje någon gång i mitten av maj känns alltmer som ett bra beslut.

Men än behåller vinterns sitt grepp över hamnarna i Gävlebukten.

söndag 7 april 2013

Båtdag till sjöss

Lördagen den 6:e april tillbringades mellan Grisslehamn och Mariehamn tillsammans med ett antal representanter för båtklubbarna i Gästrikland.

En lyckad dag med god mat, ett hav som en spegel och informativ men trevlig samvaro.

fredag 5 april 2013

Smilla fyller år



Idag var vi till Jordåsen och grattade Smilla som fyller 4 år i morgon. Eftersom morfar måste åka till Åland en sväng i morgan så fick det bli ett litet förkalas idag.

Och jag tror inte att Smilla misstyckte. På det viset får hon ju presenter två dagar i rad, och på söndag ska hon ha kalas för sina kompisar.

onsdag 3 april 2013

Bofinken i Långsand

Idag den 3 april kom de första bofinkarna till Långsand. Som vanligt dök det upp ett par optimistiska hannar några dagar innan den riktiga flyttboomen kommer igång.

Det gäller ju att vara först om man vill få möjlighet att lägga beslag på de bästa reviren innan de övriga anländer. Å andra sidan så är det en chansning om vintern skulle komma tillbaka med full kraft.

tisdag 2 april 2013

Påskhelg på museum



Hela påskhelgen tillbringades på Rosenlöfs Tryckerimuseum som hölls öppet för allmänheten i samband med Gästrik Konst och utställningen i "Villan" där konstnärerna Eva Perpåls och Anette J Sundell ställde ut verk i keramik, mosaik och målning.
Drygt 3000 besökare såg utställningen och många passade på att utöka den egna konstsamlingen.






I Tryckerimuseet hade vi dvs. Kjell, Einar och jag mellan 250 och 300 besökare som guidades runt i de olika avdelningarna medan vi visade och berättade hur det kunde gå till på ett tryckeri runt förra segelskiftet.








Bokbinderiet var bemannat med elever och lärare från Leksands Folkhögskolas bokbindarlinje, den enda nu existerande bokbinderiutbildningen i Skandinaven.