onsdag 26 september 2012

Båten på land igen

Förra veckan lyfte jag, Leffe och Morgan upp båtarna med hjälp av Kennys kranbil, och som vanligt utan stress eller problem. Det kom visserligen en regnskur, men medan den vattnade ur sig passade Harriet på att serva med fika under grilltaket.

 

Igår fick min båt sin vintertäckning, lite besvärligt var det med pressen i snålblåsten, men nu är det gjort, så nu kan jag släppa det där för i år. Nu är det bara löpande tillsyn som gäller tills det är dags för sjösättning igen.  

söndag 23 september 2012

Det är mer skillnad på en del än andra

vElva år har gått sedan Dawit Isaac blev arresterad och satt i fängelse, utan rättegång dessutom. Dawit hade rest till Eritrea legalt, och arbetade som journalist när han greps av eritreansk polis.

Elva år har tagits från en människas liv bara så där, samtidigt som den svenska diplomatkåren, de senaste åren under Carl Bildt ledning arbetat under största möjliga tystnad.

Höstdagjämning


I går den 22 september kl. 16:49 svensk sommartid var den dag på året när dag och natt är (nästan) lika långa, inte bara i Långsand utan på  hela jorden. Nu börjar hösten på allvar om man ska gå efter kalendern. Men i verkligheten har det ju varit höstväder sedan midsommar


 
Nu är i alla fall segelbåten avmastad, upplyft och lagd till vintervila i sin vagga. Det känns skönt att ha den biten avklarad innan frosten, isen och snön kommer. 
Det blev inte så mycket seglat i år. Fjorton dagar sammanlagt är lite magert och inte i paritet med vad som var planerat, så det får väl bli lite köksbordsnavigering i vinter som kompensation.

onsdag 5 september 2012

Getingar är nyttiga djur

Men dom är oberäkneliga och synnerligen svåra att vara till lags. För en dryg vecka sedan blev hustrun stucken i armen på grunda av att hon råkade vila den på samma solstolsarmstöd som en geting. Och i dag var det min tur.

Har du haft en geting innanför skjortan nån gång...? Det hade inte jag heller, men jag kan försäkra att det var en intressant upplevelse.
Det första jag märkte var ljudet, det ilskna surret den gav ifrån sig medan den försöker leta sig ut. Sen kom överraskningarna slag i slag.
Den första när jag förstod vad det var, när den for omkring både vertikalt och horisontellt samtidigt som ljudstyrkan tilltog, förmodligen i samma takt som irritationen.
 

 


Nu var goda råd dyra..!  Eller ja, egentligen var det för sent eftersom det redan börjat svida i armhålan. Men man får göra så gott man kan och försöka få av sig skjortan snabbt, men under ordnade former ifall det är fler än en gynnare som börjar känna sig trängd, men det var det inte den här gången tack och lov.

Bilden är tagen i syrenhäcken och ett helt annat sammanhang.

måndag 3 september 2012

Det var den sommaren...

I mars var det några dagar med sommarväder, men sen blev det inte mycket mer. Regn och kuling var och varannan dag.
Några enstaka sammanhängande dygn med sommarväder har det väl varit, men en så dålig sommar som den här kan jag inte minnas att jag har upplevt någon gång.


 
Och idag hittade jag en Grönbrämad dykarbagge i en rabatt hemma på tomten. Det är för väl att det finns några varelser som trivs med vårt sensommarklimat. Dock inga abborrar i trädgården ännu.