tisdag 6 december 2011

Besök hos Falu Amatörbokbindare

Idag gjorde vi ett besök hos Falu Amatörbokbindare, som är ett litet bokbinderimusem med adress Blindgatan 46 som ligger mitt i det gamla Falun.
Museet ligger på samma tomt som Carl Larssons etsningsstuga, där konstnären tillbringade en stor del av sin tid och där han även slutade sina dagar 1919. Men det är en helt annan historia.

Stig Carlsson visade på fördelarna med en knäpprygg för Claes Larsson, Kjell Andersson och mig.





Falu Amatörbokbindare är dock en i högsta grad levande förening. Och man ska inte låta sig förledas av att dom kallar sig amatörbokbindare, för bland de nära hundratalet medlemmar finns det gamla proffs som Stig Carlsson som även bedriver kursverksamhet i det gamla hantverket.








Anledningen till besöket var att Falu Amatörbokbindare ska hjälpa Rosenlöfs Vänner med guldfoliering av pärmarna till den helt handdjord bok av Fred Eriksson som kommer att ges ut under nästa år.


 Stig Carlsson demonstrerade också hur den gamla folieringspressen fungerar




Förutom vårt egentliga ärende, som rörde bokutgåvan fick vi även tillfälle att besöka den konstgrafiska verkstaden som ligger strax intill, och ta del av hur man kan framställa grafiska konstverk med olika "gamla metoder" bland annat stentryck.

Ännu en väl använd dag, fylld av nya intryck och möten med inspirerande konstnärer var och en inom sitt område.   


Inga kommentarer: