onsdag 28 december 2011

En mellandag på museet

Den här dagen disponerades i sin helhet vid museet, vilket resulterade i att jag gick miste om ett spontant hembesök av dotter och barnbarn.

Men förutom att det alltid är trevligt att träffa "typerna" på Rosenlöfs så är det livsviktigt att kunna diskutera om och kring verksamheten, och möjligen hittade vi nya infallsvinklar för att komma tillrätta med de problem som likt svarta korpar seglar över museet idag.

Men man kan ju inte bara prata.. Det ska ju va lite verkstad också. Därför passade Einar och Claes på att trycka ett antal afficher på den gamla cylinderpressen från 1909.


måndag 26 december 2011

Så är det slut på julen

Och i Långsand är det grönt som mitt i sommaren. Fortsätter det så här så kommer väl både krokusar och vintergäck igång snart.

I Jordåsen där vi firade julafton var det däremot ett par decimeter snö som tomten fick pulsa sig igenom för att kunna ta sig till barnen i byn.

Tomtens lön blev en ordentlig kram och hälsningar till renarna som väntade i skogen.


 




fredag 23 december 2011

torsdag 22 december 2011

Mot ljuset igen

Natten som var, den 22:a december kl. 00.38 stod solen som allra lägst på himlen på vår sida av halvklotet så nu kan det inte bli värre.


 


Det kommer säkert att bli kallare än idag, när vi har runt nollan här i Långsand. Och det blir förmodligen  mer snö än den ynka centimetern som ligger just nu.

Men det blir inte mörkare än så här,   för nu har vi passerat vintersolståndet.

I tisdags kom äggubben och ikväll potatisthandlarn, så nu är det hopp om livet igen.

tisdag 20 december 2011

Fylla mitt i veckan

I förra veckan hamnade jag i Säfsbyn bland snö, vargar och motlut strax innan mitt 70:e decennium tog slut, och där blev jag kvar ett tag in på det nya, tack vare Ann-Marie och Rolf. Det blev några fina, vintriga dagar och kvällar på 300-metersnivån.

Mot all förmodan dök både dotter, måg och barnbarn fram ur snöyran för att fira morfar efter ett par dagar. Och som inte det var nog så knackade även Daniel och Jeanette på ett par timmar senare för att gratta samma gamla man.

Den kvällen blev det ett hejdundrande kalas i grannstugan.. och sent. Synd att man inte fyller jämnt jämt.









   

lördag 10 december 2011

Lurad ännu en gång

Ända sen småskolan har man blivit itubbad att det är Magnus Birgersson Ladulås, det vill säga Birger Jarls grabb som ligger begravd i Riddarholmskyrkan. Och så visar det sig att det är bara båg, att det är helt andra och okända benrangel som ligger där.

Och att det var Johan III som av nån anledning ville förfalska historien, eller om han bara hade lite svårt att hålla reda på saker och ting. Johan var ju son till Gustaf Wasa och brorsa med Erik XIV som - om man nu kan tro på historien efter det här - inte var utrustad med det allra vassaste intellektet, en egenskap som har följt vår kungalängd ända in i modern tid.

Vilka som faktiskt ligger under golvet i Riddarholmskyrkan i stället för Magnus är det ingensom vet, men att det är några andra intrigerande och maktgalna tyranner kan man nog vara övertygad om.

torsdag 8 december 2011

En välkommen julklapp

Idag fick vi besked om att Rosenlöfs Vänner har beviljats 65.000 kronor i kulturstöd från Gästrikefonden för att kunna gå vidare med det planerade bokprojektet.

Det innebär att vi kommer att kunna trycka och ge ut de orginalmanuskript i bokform som författaren Fred Eriksson skänkte till vänföreningen ett par år innan han lämnade det jordiska.







Boken kommer att handsättas i det gamla sätteriet, bokstav för bokstav, eller typ för typ som det heter,precis som man gjorde förr








Även tryckningen kommer att göras i orginal på tryckerimuseet med den gamla utrustningen som fortfarande, tack vare vänföreningen och Kjell Anderssons ömma omvårdnad fortfarande fungerar.







Bindningen av boken kommer att göras av elever från Bokbindarlinjen vid Leksands Folkhögskola under ledning av "mäster" Leif Halldors som är lärare vid skolan


                                                          Leif Halldorf




Kjell Andersson trycker
                          






Boken kommer endast att ges ut i en liten exklusiv upplaga, där medlemmarna i vänföreningen kommer att erbjudas förtur.

För den som dras med julklappsbekymmer kunde kanske ett medlemsskap i vänföreningen och en förhandsbeställning på boken. Bli den garanterat annorlunda julklappen i år...


                                                                                           



                                     
                                                                                                                                       

onsdag 7 december 2011

Första snön i Långsand

Idag föll den första snön som blev liggande, över Långsand. Det har väl kommit en och annan blöt flinga tidigare men dom har genast förångats och återvänt dit kom ifrån.



Men ikväll är marken täckt av ett tunnt vitt lager och adventsgranen likaså. Tyvärr ligger temperaturen runt nollan så det är väl ovisst hur länge vi får glädjas åt att det blev lite ljusare igen.

tisdag 6 december 2011

Besök hos Falu Amatörbokbindare

Idag gjorde vi ett besök hos Falu Amatörbokbindare, som är ett litet bokbinderimusem med adress Blindgatan 46 som ligger mitt i det gamla Falun.
Museet ligger på samma tomt som Carl Larssons etsningsstuga, där konstnären tillbringade en stor del av sin tid och där han även slutade sina dagar 1919. Men det är en helt annan historia.

Stig Carlsson visade på fördelarna med en knäpprygg för Claes Larsson, Kjell Andersson och mig.





Falu Amatörbokbindare är dock en i högsta grad levande förening. Och man ska inte låta sig förledas av att dom kallar sig amatörbokbindare, för bland de nära hundratalet medlemmar finns det gamla proffs som Stig Carlsson som även bedriver kursverksamhet i det gamla hantverket.








Anledningen till besöket var att Falu Amatörbokbindare ska hjälpa Rosenlöfs Vänner med guldfoliering av pärmarna till den helt handdjord bok av Fred Eriksson som kommer att ges ut under nästa år.


 Stig Carlsson demonstrerade också hur den gamla folieringspressen fungerar




Förutom vårt egentliga ärende, som rörde bokutgåvan fick vi även tillfälle att besöka den konstgrafiska verkstaden som ligger strax intill, och ta del av hur man kan framställa grafiska konstverk med olika "gamla metoder" bland annat stentryck.

Ännu en väl använd dag, fylld av nya intryck och möten med inspirerande konstnärer var och en inom sitt område.   


fredag 2 december 2011

Årsmöte GBF

 
I torsdags hade vi årsmöte i GBF. Inga stora förändringar i styrelsen, eller i förbundets sätt att arbeta under 2012.

En avgående ledamot och ett nyval.








Men eftersom den nyvalde är en "gammal räv" som varit med förr så lär det inte inte påverka hur vi kommer att arbeta under det kommande året. 

Efter mötet blev det diskussion om den föreslagna sammanslagningen mellan SBU och SSF. Mycket till diskussioner blev det ju inte förstås, eftersom alla närvarande var av samma mening.

Det vill säga, att SBU:s ledning måtte ha tappat sin kompass när det gäller det svenska båtlivets framtid. Vi vanliga båtintresserade, från kanotister till motorbåtsägare och nöjesseglare, vill inte att SBU äts upp av ett mindre idrottsförbund så att våra medlemmar ska tvingas till sponsring av en liten, liten kappseglarelit. Och för att göda informationsdirektörer och andra befattningshavare runt köttgrytorna i det nya, stora och fina förbundet