lördag 28 maj 2011

Ett oväntat möte

I dag träffade jag en Bandkejsarfoting (en av våra svenska dubbelfotingar) i syrenhäcken. Vad den gjorde där, dryga metern upp i det färska bladverket kan man undra.

Dom här krabaterna är ju,  lite ljusskygga av sig, och tillbringar helst dagarna under stubbar och stenar där det inte är så varmt och torrt som i våran syrenhäck.


I stället brukar dom komma fram på kvällar och nätter och kalasa på multnade blad och andra växtdelar.
Det är deras bidrag till nedbrytningsprocessen i naturen.

Det finns 39 arter av dubbelfotingar i Sverige, och att dom kallas dubbelfotingar beror på att dom har två par ben på varje kroppssegment. Enkelfotingarna har bara ett benpar per segment.

Av alla som kallas "tusenfotingar", vare sig det är enkel- eller dubbelfotingar så finns det ingen som har tusen fötter.. Den som har minst antal ben har 22, och den som har flest antal är en karlifonisk art som har hela 750 stycken... Inte dåligt det heller.

Klicka på bilden och räkna segmenten, multiplicera svaret med fyra så vet du hur många en Bandkejsarfoting har.

onsdag 25 maj 2011

Och så var det dags igen..

Fiskebåten med tre mans besättning som sjönk i Hanöbukten.. En tragisk historia där tre fiskare fick sätta livet till. Båten bärgades, som man normalt gör för att kunna utröna vad som hänt.

Men så hände det som inte borde få ske. Under bogseringen till land tappade man båten som åter gick till botten på 67 meters djup.

Men båten ska upp.. sen får det kosta vad det vill.  Myndigheterna anser att det är nödvändigt med en bärgning för att få reda på vad som förorsakade olyckan.. Ett helt riktigt beslut så klart.

Det är bara det att det skaver...
Där Estonia ligger är det hälften så djupt, och där var det åtskilligt fler som strök med. Den båten försökte man till och med täcka över med betong för att vara säker på att sanningen inte skulle komma i dagen..


 Och Gud nåde den som försöker ta reda på vad som förorsakade den katastrofen...

söndag 22 maj 2011

Var det inte i helgen som jorden skulle gå under?




Nu blev det inte så.. inte den här helgen i alla fall. Än lyser solen, men man ska inte va för säker.   
Vem kunde tro att Bamse... Världens starkaste björn skulle vända ryggen åt dom allra svagaste. Dom som han alltid värnat om. "Är man stor och stark måste man vara snäll" brukade han säga, innan han gjorde som så många andra.... Sålde sig åt den som betalade mest, förmodligen med dina och mina skattepengar.






Och kungens kompisar... Dom där med lackskor, fina manèr och gott om stålar.. Dom tog kontakt med Knocke och Smocke för att försöka mörklägga en del beteenden som väl inte betyder jordens undergång, men som ändå inte tål solljus. 

onsdag 18 maj 2011

Försommar i Långsand

Åter till syrenhäcken som är en perfekt mätare på och att tiden går. Nu har bladen slagit ut  ordentligt och blomställningarna växer sig fetare för varje dag.

Och myllret av insekter och olika spindeldjur växer, till glädje inte bara för mig utan i ännu högre grad för alla småfåglar som häckar runt om i träd och buskar.








Blåvingar är en vanlig gäst så här års.













Och rapsfjärilarna har redan inlett sin bröllopsritual i gröngräset.







Dom vita prickarna på växtligheten är inte snö utan pollen. (klicka på bilderna för större format)

söndag 8 maj 2011

Sjösättning

Idag var det sjösättning i Älvskärs småbåtshamn i strålande sol, näst intill sommarväder. Det är vi inte vana vid. Av tradition brukar vädret vara blåsigt, regnigt och allmänt obehagligt.

Men i morse log dom... vädergudarna, och innan alla båtar var på plats så gapskrattade dom och det fortsatte dom med hela dan.

Så nu ligger hon där och gungar mellan bommarna och väntar på masten som ska på under veckan, sen står det inte på förrän man sitter där igen.. och ser solen gå ned bakom öarna i väster igen.

 

torsdag 5 maj 2011

Sommarvädret tog vintersemester

Det osannolikt vackra påskvädret blev inte så långlivat som man hade hoppats. Men efter två veckor med blidväder dagtid verkar det som om värmen ska komma tillbaka igen. Åtminstone om man får tro SMHI och övriga vädersajter.

Och det vill vi så gärna tro eftersom segelbåten ska sjösättas på söndag. Det är mycket trevligare att sjösätta när solen skiner..

I natt var det tre grader kallt igen, men under dan har kvicksilvret sakta stigit till en mer uthärdlig temperatur igen.






Vilket fått bland annat den här Gröna bärfisen (Palomena prasina) eller Grönt stinkfly som den också heter att leta sig upp i syrenhäcken.