lördag 29 januari 2011

Skammens tid

Man brukar säga att vi varit förskonade från allvarliga naturkatastrofer här i Norden.. Men det var förstås innan Anders Carlgrens tid.

Miljöministern som vägrar att kriminalisera den ständigt pågående tjuvjakten. Och som vill värna om djurlivet och den biologiska mångfalden genom ökad avskjutning av en utrotningshotad art.

Och som kronan på verket vill han sätta ut halvtama valpar från djurparker och hoppas att dom få vargar som finns kvar, ska acceptera dom som sina egna.
Att experter från djurparkerna säger att det är ett "huvudlöst" beslut som måste utredas ordentligt har ingen betydelse.

Är man miljöminister så vet man ju bäst så klart.
En konsekvensutredning kan man ju göra i efterhand..  "Huvudsaken att acceptansen för våra rovdjur ökar på landsbygden".
Det är bara det att... Det här är inget landsbygdsproblem och har aldrig varit. Landsbygdens problem det är nedlagda skolor, affärer och bensinmackar. Indragna kommunikationer och politiker utan ryggrad.

Att rovdjuren skulle vara ett problem för oss landsbygdsbor är bara skitprat från en intressegrupp med självpåtaget mandat att uttala sig om landsbygdsproblematiken. Sanningen är att man från jägarhåll inte tål konkurrensen om viltet. så enkelt är det. Vi andra har inga problem med rovdjuren.

Nu är det vargarna som ska bort, helst utrotas helt. Vilka är det sedan som känns obekväma och bör tas bort ur vår fauna?
Blir det lon, björnen och järven. Räven ligger väl också risigt till. För att inte tala om örnarna som ju också tar en hare då och då.

Och nu riskerar vi att dras inför EU-domstolen också... Låter jag negativ?  Nä för sjutton, vi landsortsbor som trots allt är vana vid det mesta hade kunnat råka än värre ut. Tänk om Anders Carlgren hade blivit infrastrukturminister.


Nu är det väl för sent.... Annars har jag en ide om hur man skulle kunna lösa det här problemet till allas belåtenhet... 

Låt några av våra TV-kockar på modet, exempelvis Per Morberg, komponera några utsökta matrecept på lo, björn och i första hand vargkött.. Då kommer troligen en stor del av rovdjurens belackare att tänka om och se dem som en resurs, i stället för ett problem.

Inga kommentarer: