lördag 29 januari 2011

Skammens tid

Man brukar säga att vi varit förskonade från allvarliga naturkatastrofer här i Norden.. Men det var förstås innan Anders Carlgrens tid.

Miljöministern som vägrar att kriminalisera den ständigt pågående tjuvjakten. Och som vill värna om djurlivet och den biologiska mångfalden genom ökad avskjutning av en utrotningshotad art.

Och som kronan på verket vill han sätta ut halvtama valpar från djurparker och hoppas att dom få vargar som finns kvar, ska acceptera dom som sina egna.
Att experter från djurparkerna säger att det är ett "huvudlöst" beslut som måste utredas ordentligt har ingen betydelse.

Är man miljöminister så vet man ju bäst så klart.
En konsekvensutredning kan man ju göra i efterhand..  "Huvudsaken att acceptansen för våra rovdjur ökar på landsbygden".
Det är bara det att... Det här är inget landsbygdsproblem och har aldrig varit. Landsbygdens problem det är nedlagda skolor, affärer och bensinmackar. Indragna kommunikationer och politiker utan ryggrad.

Att rovdjuren skulle vara ett problem för oss landsbygdsbor är bara skitprat från en intressegrupp med självpåtaget mandat att uttala sig om landsbygdsproblematiken. Sanningen är att man från jägarhåll inte tål konkurrensen om viltet. så enkelt är det. Vi andra har inga problem med rovdjuren.

Nu är det vargarna som ska bort, helst utrotas helt. Vilka är det sedan som känns obekväma och bör tas bort ur vår fauna?
Blir det lon, björnen och järven. Räven ligger väl också risigt till. För att inte tala om örnarna som ju också tar en hare då och då.

Och nu riskerar vi att dras inför EU-domstolen också... Låter jag negativ?  Nä för sjutton, vi landsortsbor som trots allt är vana vid det mesta hade kunnat råka än värre ut. Tänk om Anders Carlgren hade blivit infrastrukturminister.


Nu är det väl för sent.... Annars har jag en ide om hur man skulle kunna lösa det här problemet till allas belåtenhet... 

Låt några av våra TV-kockar på modet, exempelvis Per Morberg, komponera några utsökta matrecept på lo, björn och i första hand vargkött.. Då kommer troligen en stor del av rovdjurens belackare att tänka om och se dem som en resurs, i stället för ett problem.

fredag 28 januari 2011

Maria fyllde år i går

Hur mycket?   Man talar inte om en dams ålder. Den är bara intressant när man är barn, och när man börjar närma sig pensionen... fast då räknas det inte som en merit längre.

Men barnbarnen som inte har hunnit präglas av dom samhälleliga idealen ännu, dom struntar i om morfar börjar se lite raggig ut. Dom är lika kramgoa ändå.

Förklaringen kanske är så enkel att dom känner tillhörighet med den som är på väg in i barndomen igen, vad vet man?

Hur som helst så är ungarna rena vitamininjektionen, och en av anledningarna till att man vill hänga med ett tag till.

Tråkigt att Smilla var lite febrig. Men hon skiner alltid som en sol ändå när vi kommer.

Och storebror Hampus som snart fyller 5 år och planerar att åka utan stödhjul i sommar....Han kan hålla igång han.

onsdag 26 januari 2011

Vilken dj.... soppa!

Svensk TV... Det lilla som verkligen är svenskt i dag är rent ut sagt bedrövligt.

I kväll klockan 20.00 visar TV1  "Uppdrag granskning". Ett program som inte får en att hoppa högt av idel livsglädje precis. 

Samtidigt visar TV2  "Mat så in i Norden"  med Carl-Jan Granqvist!

Medan TV3 bjuder på "Mauro & Pluras kök".

Och senare på kvällen kör TV4 en repris på "Sveriges Mästerkock"!



Ja, Ja det är väl bara att stänga av eller byta kanal kanske nån tycker. Men jag måste ju ändå vara med och betala eländet, vare sig jag tittar eller inte.

Vad är det för underhållningsvärde i att skaffa ett antal kastruller, och fösa in några kändisar i ett kök?




Mat har ju kärringarna lagat i alla värdsliga tider, god och nyttig mat dessutom utan att bli rika och berömda.

Ikväll t.ex. fick jag stekt potatis och köttbullar, och därtill grönsaker och ett glas pilsner. Rena showen i Långsand med andra ord.

Är det inte matlagning på TV så kan man ge sig f.. på att det dyker upp nån inredningsexpert som berättar hur fult, opraktiskt och gammalmodigt man har i hemmet.

Och sen står det inte på förrän Timell och ett gäng snickare gör entre. Det finns bara ett ord... Fy faan! 





tisdag 25 januari 2011

Det är kallt idag

Drygt 10 meter per sekund nordlig vind och -3 grader i luften. Det motsvarar runt 18 - 20 grader kallt i kyleffekt, och då håller man sig helst inne.

                Talltita med solrosfrö i näbben

Men det kan inte fåglarna, det enda dom kan göra för att hålla värmen det är att äta. Att leta, och hitta mat i tillräcklig mängd för att hålla värmen.

Och helst ska det vara energirik föda som hamp- och solrosfrö. Nöttpåsar eller talgbollar går också bra, liksom ost- och limpkanter.


                                                  samma Talltita.. frusen men vid liv

Det viktiga är att maten finns där dom är vana att hitta den, så håll koll på din foderautomat. Såna här dagar kostar det på att flänga omkring på födosök.

Varje vingslag kostar energi som så väl behövs för att hålla värmen.

(Klicka på bilderna för större format).