söndag 28 augusti 2011

Barnbarn på besök

I fredags kom Hampus och Smilla till Långsand för att sova över hos morfar och mormor, så nu har man träningsvärk både här och där.


Men det är ju roligt också.. och säkert nyttigt.  Och vädret kan inte ha varit bättre för ben fyllda med spring och för bara fötter.

tisdag 23 augusti 2011

Ett studiebesök

År 2002 - kort före sin bortgång donerade den kände proletärförfattaren Fred Eriksson ett antal orginalmanuskrift till föreningen Rosenlöfs Vänner.
Fred som under sin livstid han ge ut inte mindre än 14 romaner, flera noveller och ett antal dikter tilldelades bl.a Ivar Lo Johanssons personliga pris 1991.
Fred var även en stor vän av, och medlem i Rosenlöfs Vänner vilket han bland annat på sin ålders höst visade, genom den här donationen.

Detta, och tanken från styrelsens sida att kunna ge ut manuskriften i bokform var anledningen till att vi, eldsjälen Kjell Andersson, grafikstuderande Claes Larsson och undertecknad gav oss iväg till Leksand för ett studiebesök den 16/8.

Leksands Folkhögskola är nämligen den enda läroanstalten i Scandinavien som bedriver utbildning i det gamla hantverket bokbinderi.



Läraren Leif Halldorf beskriver olika bindningstekniker för Claes och Kjell vid utställningsbesöket.



Under förmiddagen besökte vi, tillsammans med bokbinderiläraren Leif Halldorf, Dalarnas Naturrum i Siljansnäs där andraårselever från bokbindarlinjen hade sammanställt en utställning kallad - Cometen kommer - ett välfunnet namn på en utställning högt ovan och med utsikt över Siljan.
Här fick vi erfara att en bok minsann kan få de mest oväntade former och färger när unga konstnärer ges tillfälle att låta sin fantasi och dom olika teknikerna flöda lika fritt som Cosmos.


Om allt går som vi har tänkt så kommer Freds manuskrift att produceras i sin helhet, handsättas, tryckas och bindas med museets orginalutrustning. Och bindningen kommer att utföras av sistaårselever från bokbindarlinjen i Leksand under Leif Halldorf ledning.

Cleas, Kjell och Leif i sökande efter lämpligt material till utgåvan.

Boken kommer att ges ut i en liten begränsad men exklusiv upplaga. Och bästa sättet att försäkra sig om ett exemplar är att vara medlem av Rosenlöfs Vänner vars medlemmar kommer att få förtur vid utgivningen.

Medlem i föreningen blir man genom att betala in 100 kronor för enskild- eller 150 kronor för familjemedlemsskap till Rosenlöfs Vänner på Bankgiro 671-3028.

fredag 12 augusti 2011







Efter att ha blivit invald i styrelsen för Rosenlöfs Vänner var det igår dags för mitt, och höstens första styrelsemöte. Det blev en intressant afton präglad av ideér, visioner och framtidstro, men naturligtvis även av problem.

Att upprätthålla intresset för museet, och  att utveckla verksamheten i konkurrens med allt annat som vi bombaderas med i vår digitaliserade värd är minsann inte lätt. Och om jag har förstått saken rätt så är det inte lättare att få våra makthavare att förstå vidden av det museet kan, och kommer att kunna ge kommande generationer.

Inom Europa finns det visserligen en handfull liknande museer. Men det unika med Rosenlöfs är att allt, inklusive maskinparken som i en del fall är mer än hundra år gammal, fungerar precis som den gjorde den dagen driften lades ned 1974 då "Gubbarna gick hem".

Såväl sätteri som tryckeri och bokbinderi kan fortfarande producera trycksaker, och gör det om än i liten skala. Genom den verksamheten bidrar Rosenlöfs Vänner till att utrustningen hålls i trim och att återväxten ska kunna ske på ett naturligt sätt inom hantverket. 

Huruvida jag kommer att kunna bidra med nånting får väl framtiden utvisa, men nog finns det arbetsuppgifter så det förslår.  

onsdag 10 augusti 2011

Det har varit mycket i sommar

Under våren och sommaren har det varit fullt upp. Så mycket så den här sidan har blivit helt försummad.  Och snart är det dags att dra igång Båtförbundets aktiviteter igen efter sommaruppehållet.

Och där har jag en känsla av att det kommer att gå åt en hel del tid och energi framöver, med tanke på den "eventuella" sammanslagningen med seglarförbundet.

Och i morgon är det första styrelsemötet med Rosenlöfs vänner. Men nu sitter jag på holmen och laddar om, och sommaren är inte slut på långa vägar även om det börjar bli mörka kvällar.


 


Igår landade en amiralfjäril på Janets knoge. En liten händelse kan tyckas, men bara att få se en amiral på så nära håll känns ändå som en gåva

En pärlemofjäril gjorde också ett besök. Visserligen inte lika närgånget.. Men man kan ju inte få allt.