onsdag 27 april 2011

Sjösäkerhet

Sjösäkerhet som ständigt stöts, blöts och nagelfars på alla nivåer, ända uppe i regeringen. Man får allt en känsla av att arbetsbördan inte kan vara särskilt stor på vissa håll, med tanke på så mycken tid man har att lägger ned på alla utredningar, kontroller och tokiga beslut när det gäller fritidsbåtlivet.


För några veckor sedan var jag till Thailand, och eftersom båtlivet ligger mig varmt om hjärtat så är det svårt att inte göra jämförelser med hur vi har det här hemma.


Vattnet som höll 28-30 grader och ett siktdjup på gott och väl 10 meter klarade sig väl i en jämförelse med Gävlebukten.







Men säkerheten ombord, vare sig man åker i en båt som den på bilden ovan, eller på en bilfärja som den till höger, så kan man nog konstatera att jämförelsen med våra färjor på östersjön, som till och från får utstå viss kritik, ändå är intressant...









Hur det ser ut under däck och nere i maskinrummen på dom thailändska fartygen har jag ingen aning om. Men med tanke på hur bl.a. eldragningarna ser ut på gator och torg i Thailand så väcker det ändå farhågor...


Det här vore allt nåt att bita i för våra båtbesiktare!







Men dom har ett himla gott öl där nere, fina stränder och vänliga människor.

Kanske på grund av att dom slipper myriaderna av myndighetspersoner som ska peta i och detaljstyra allas liv.





måndag 18 april 2011

Nu går det fort

Idag var jag till hamnen och tog bort täckningen på båten. Det om något är ett steg i rätt riktning, så nu återstår det bara tvättning, rubbing, vaxning och ledvärk, innan det är dags för sjösättning, påmastning och allsköns knep och knåp. Och så vårstädningen förstås, men sen är det bara att segla ut igen... Skönt!









På hemvägen gjorde jag en lov i Sågarbo och där har växtligheten satt ordentlig fart.


Vitsipor, Blåsippor och vårlök

Även Smånunneörten blommar för fullt, och allt detta innan Tussilagon som lyser överallt har blommat över.

Nu är det vår på riktigt!

(klicka för större bilder)

söndag 17 april 2011

Våren har kommit till Långsand





Äntligen! Nästan all snö är borta och helgen bjöd på sommarvärme.
Dagen var som gjord för att testa snurrorna som verkade pigga och utvilade efter vintersömnen.



Janet rensade rabatter och kunde konstatera att det mesta har överlevt vintern trots att snön och kylan stundom förlamat det mesta.










Det är nåt visst med vårblommornas färger.. Dom har en speciell lyster.

Eller är det så att skönheten finns i betraktarens öga även här? 
















Till och med syrenernas feta knoppar verkar lysa den här tiden. För att inte tala om alla krokusar






                                                                                

                                                                                  
(Klicka på bilderna för större format)
















söndag 10 april 2011

Bunkvägen

En naturlig väg hemåt efter ett besök vid Ledskär är Bunkvägen mellan Karlholm och Gårdskär den här tiden på året.

Idag bjöd turen inte på några stora överraskningar, men som alltid på några säkra vårtecken, som blommande hassel, med sina pollenstinna hängen och små röda honblommor. (Klicka på bilden för större format).



                                                              
     Blåsippor


                                             Tussilago



Ledskär

I dag gjorde vi ett något försenat besök vid Ledskärsängarna, men det finns fortfarande gott om fåglar på och i närheten av ängarna.

Vitfågel, sångsvan och sånglärkor som inte syns lika mycket mot den svarta myllan, men som hörs desto mer när dom visar sig mot den ljusa himlen.


    Tranor

                                          Tofsvia

                  Grågäss






lördag 9 april 2011

Nu är det bara en månad kvar

Och både båten och jag längtar efter öppet och fritt vatten. Västanvind, solnedgångar och doften från kolgrill i nån av våra fina naturhamnar igen. Den som väntar på nåt gott....

fredag 8 april 2011

Det smittar också

Det är klart att man undrar över alla girigbukars behov att samla på pengar, fantasisummor som dom inte behöver, och som dom heller inte har gjort rätt för, pengar som andra har arbetat ihop, till priset av egna försakelser och ohälsa?

Är det någon som har upplevt att dom här personerna någonsin har behövt ta det ansvar som sägs ligga till grund för deras skyhöga appanage?


Och vad gör dom med alla bonusmiljoner? Torkar dom sig i sina fina rövar med sedlar? Det måste väl ändå vara förbaskat obekvämt..


Eller eldar vattenfallsdirektörerna sina braskaminer med pengar för att kompensera dom höga elräkningarna?



Men det är klart... Vi ska väl inte spy galla över dom här personerna, dom är ju också offer för den tid vi lever i. Ska vi spy så bör vi nog göra det på våra politiker som låter galenskapen växa decennium efter decennium.

torsdag 7 april 2011

Det har visserligen gått några år sen sist



Men redan på Karl XII:s tid och långt före det, hade den svenska militärledningen klart för sig att, ville man föra krig till häst, så måste man se till att det fann tillräckligt med hö.

Man undrar vad taktikutbildningen inom det svenska flygvapnet handlar om idag?

Nu är det vår


Äntligen ser vi slutet på denna eländiga vinter 2010 - 2011. Snön som tidvis hotade att begrava oss, försvann på några dagar.


Nu ligger den där, det lilla som finns kvar... blöt, skitig och inte det minsta hotfull längre. Så kan det gå!








I stället kan vi njuta av vårblommorna igen. Åt krokus, snödroppar och vintergäck.


Solen värmer och vårfåglarna återvänder. Man hör nya röster nästan dagligen.


Livet återvändet efter månader av dvala, eller livsnödvändig vila kanske man ska säga.












Vår bästa tid är här. Ut och njut!

onsdag 6 april 2011

Arbetsplatsbesök


Nu har jag gjort ett besök på min allra första arbetsplats.. På Bröderna Rosenlöfs Kontorsboksfabrik i Kungsgården som startades 1887 och idag är det enda fungerande tryckerimuseet i sitt slag i Europa, förmodligen i hela världen, eftersom museet är i exakt samma skick som det var den 5:e juli 1974 då dom anställda släckte ljuset, låste och gick hem.
Det första intrycket när jag steg innanför dörrarna efter 56 år var dofterna.. Lukten från kemikalier, från trycksvärta, rengöringsmedel och gammalt lim från bokbinderiet.. En resa i tiden...

När jag blundade kunde jag förminna doften från Manne Olssons munstyckeförsedda cigaretter, eller om det var efter Birger Johansson som alltid rökte Hudson det ska jag låta vara osagt. På den tiden var det ingen som hört talas om passiv rökning.

På väggen i en liten förrådsskrubb på nedervåningen hittade jag en bit papperstejp där jag skrivit mitt namn, och datumet augusti 1955.  Även i sätteriet hade jag gjort en blyertsanteckning på en fönsterkarm med anledning av att det var första dagen vi kunde arbeta utan att tända lyset. Redan då led man tydligen av skrivklåda.


Efter något år som packare och springpojke fick jag flytta in på sätteriet och gå i lära som handsättare, ett i dag nästan bortglömt yrke.

Och det var just vid dom här kasterna (dom heter så lådorna med alla facken där typerna ligger) som jag tillbringade mina år på Rosenlöfs.


Kjell Anderson, idealisten som ser till att tryckeriet fortfarande fungerar i orginalskick visade den gamla sättmaskinen från 1929 som i likhet med alla andra maskiner fortfarande fungerar perfekt. Sättmaskinen köptes bagagnad och fanns inte i sätteriet medan jag jobbade där. Kjell som för övrigt är en gammal ungdomskamrat anställdes som springpojke när jag "avancerade" till lärling i sätteriet.



2010 års kuturpris från Lars Bucans kulturstiftelse gick till Kjell Andersson och föreningen Rosenlöfs Vänner som fick dela på 30 000 kronor. 

Inför årets prisutdelning bad stiftelsens ordförande Kjell att handsätta och trycka diplom på handgjort bomullspapper, men utan att avslöja att han själv skulle tilldelas ett av dem.

Äras den som äras bör..





Inte nog med att dom gamla tryckpressarna fortfarande fungerar med remdrifter och allt, och att dom används. Dom är vackra att se också...

Det här med ergonomin var kanske inte den allra bästa där tryckaren fick stå på dom slitna fotbrädorna och mata i arken för hand.. Men å andra sidan var det ju ett hantverk.







         

Ett under av mekaniskt kunnande gör att maskinerna fortfarande fungerar lika bra som för 100 år sedan. Och "telefonväxeln" likaså, visserligen har den bara två utgångar, en till tryckeriet och en till bokbinderiet. Och strömbrytaren till en av pressarna, även den i funktion är inget annat än ett rent konstverk...

För den som är det minsta intresserad av mekanisk teknik måste ett besök på Rosenlöfs tryckerimuseum vara en ordentlig nostalgitripp även om man inte som jag, fick uppleva det på riktigt en gång.

Det tog drygt 50 år innan återbesöket, men eftersom det väckte så många minnen så ska jag försöka ta mig dit lite oftare. För om det ska ta ytterligare 50 år så vete tusan om det är nån mening med ytterligare ett besök. Fast å andra sidan kanske både Kjell och jag kan få Ruben som ciceron den gången, men det är ju en helt annan historia.